Zlatý padák: Fakta versus Fikce

Ani ve Zlatém padáku jsem nešetřila náznaky, skrytými skutečnostmi a inspirací z vlastního života nebo reálného světa. Střípky opravdovosti pak pomáhají dělat příběh důvěryhodnější. Ačkoliv sice můžu poděkovat scénáristům, že Zlatý padák má do skutečného případu opravdu daleko, ani tak jsem se v některých místech neubránila kouskům reality.

Schválně, odhalili jste je?

Zeměpis a skutečnost

  • Banka JP Morgan Chase, kde došlo ke ztrátě peněz, je jednou z největších amerických bankovník společností. 
  • Roh 199té a 200té ulice, tedy konkrétně místo, kde se Jeanette a Oliver střetli v kapitole 4, v Miami také existuje. A doopravdy se nachází asi 2 kilometry od policejní stanice, jak Jeanette poměrně přesně v kapitole odhaduje.
  • Policisté najdou oběšeného Sommera na střeše hotelu Four Seasons. Jméno tohohle hotelu se v seriálu samozřejmě nevyskytlo, vybrala jsem ho sama. A doufám, že se to jeho vedení nikdy nedozví, protože ukázat ho jako místo, kde se lidé rádi věší, rozhodně není příliš dobrou reklamou. Noc v tomto luxusním, pětihvězdičkovém hotelu by českého turistu vyšla v průměru asi na 9000 korun.

Co osobního vetřela do povídky Jeanette? 

  • Hned v první kapitole je zmínka o tom, že Jeanette pracovala v bance jako recepční. Tahle skutečnost je převzatá z mého života. Pravdou ale je, že tam pracuji stále a už na trochu jiné pozici, než recepční.
  • V kapitole 5 probíhá výslech podezřelých ohledně případu ztracené hotovosti. Jsou vyslýcháni dva pracovníci ostrahy. Dejte dohromady jméno toho staršího z nich a příjmení toho mladšího a vyjde vám Jeanettin oblíbený zpěvák. Ano, jedná se o Stevena Tylera, frontmana rockové kapely Aerosmith. Jediný muž na světě, kterého miluju, ale zároveň mě naprosto odpuzuje :))
  • V kapitole 8, kde si Jeanette s Timem vyrazí do baru, se Jeanette přizná, že na motorce nejela poprvé, protože její máma se proháněla na motorce v době, kdy ji čekala. To je fakt - když se máma na motorce vysekala, doktoři ji ošetřovali a sdělili jí, že je v jiném stavu, omdlela znovu. Uvědomila si totiž, že mě málem zabila :) Že už je dávno ve třetím měsíci pro ni bylo překvapivou informací...

Další zajímavosti...

  • V kapitole 8 mluví Tim o případu, kde figuruje jistý Walter Resden - měla to být narážka na CSI: NY. Speedle o Resdenovi mluvil jako o složitém případu z dob, kdy ještě sloužil v New Yorku, předtím, než přešel s Horatiem do Miami. Ve skutečnosti se jedná o seriálového zločince, který týmu Maca Taylora v New Yorku pěkně zamotá hlavy i nervy.
  • Oliver Whiters se vedle Jeanette neobjevuje poprvé. Byl již zmíněn v povídce A co když na to přijde, kterou před lety napsala Ann Taylor. Tam byl vykreslený jako Jeanettin žárlivý, bývalý přítel (jestli byl skutečně inspirován někým reálným, to raději říkat nebudu), který skončil v kufru auta. Paradoxně jeho mrtvolu objevili, když auto, ve kterém ležel, srazilo a zabilo malou holčičku Lilly. Jeanette v kapitole 4 argumentuje tím, že kdyby na silnici nestála ona, ale nějaké dítě, dopadlo by to hůř. Měla to být paradoxní narážka na to, jak to s Oliverem nakonec skončí. Jestli se mi to povedlo, to už nechám na vás. 

Komentáře

  1. Tak tenhle popis Tylera je asi trefný :D A jako... ono to není zase tak špatná vizitka. "Jsme tak nóbl, že se k nám přijdou zabít jen ti nejbohatší" :D

    OdpovědětVymazat
  2. bude další pokračování

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Probděná noc s pirátem

Den šestý: Co bylo v plánu a co v plánu naopak nebylo...