Kapitola 29: Hlášení pro MDPD

Bylo obtížné chovat se profesionálně. Bylo obtížné se chovat nestranně a objektivně. Bylo těžké nevzpomínat na všechny ty okolnosti, které mohly přispět k tomu, co se stalo Jill Abottové. Nebylo jednoduché sepsat hlášení, aby znělo objektivně a ne příliš sugestivně, protože mi bylo jasné, že takové jednání by mí nadřízení mohli dost dobře považovat jako... neprofesionální a začátečnické.
Jediné, co se zdálo jednoduché, bylo v tuto chvíli nemyslet na ranní rozhovor s Timem Speedlem, který proběhl ještě před tím, než jsme byli povoláni k případu. V porovnání s tím, co se dělo teď, v této chvíli, mi náš rozhovor připadal tak strašně... zbytečný a malicherný.

Než jsem zajistila lékařské zprávy od Jillyna lékaře, všichni forenzní specialisté mi už stihli přeposlat záznamy ohledně zajištění důkazů, takže jsem díky tomu mohla rovnou sepsat hlášení o prvotním ohledání místa činu. Jediné, co zbývalo, byla pitevní zpráva od Alexx, nechtěla jsem na ni spěchat, protože jsem věděla, že bude jako vždy důkladná a až bude hotová, jistě mi dá vědět sama. Věděla dobře, kdo má tento případ na starosti.

Čtvrtek, 18. října 2018, 12:42 odp.

Hlášení pro Miami - Dade Police Department 
Nález ženského těla dnes v dopoledních hodinách na adrese Career De Navarra 28

Předmět hlášení: Identifikace svědků a prvotní ohledání místa činu.
Identifikace oběti: mladá žena bílé pleti, Jill Abottová, věk 22, narozena 26. 8. 1996 bydlištěm na Career De Navarra 28 ; identifikující osoby: rodiče mrtvé osoby, Rose - Maria Abottová, George Abott; oběť po smrti cca 8 - 10 hodin
Identifikace nálezce oběti: Paola Benniteová, věk 26 let, bydlštěm na Lumiel Street 12, ve vztahu k oběti: pracovní vztah, užší přátelský vztah.
Příjem ohlášení nálezcem oběti na lince 911: 9:08.
Příjem hlášení z dispečinku: 9:12.
Čas výjezdu: 9:16 dop.
Příjezd na místo činu: 9:29 dop.
Přítomní detektivové vyšetřovatelé: Det. Horatio Caine, Det. Jeanette Croft
Přítomní forenzní vyšetřovatelé: Det. Calleigh Duquesne, Det. Eric Delko, Det. Timothy Speedle

Místo činu
K činu došlo uvnitř obydlí rodiny Abottových, na adrese trvalého bydliště všech tří jejích členů, manželů George a Rose - Marie Abottových a jejich dcery Jill Abottové. Dům v době činu obývala pouze dcera, rodiče nalezli její tělo ve svém domě společně s kamarádkou (ohlašovatelkou činu), která se po ní sháněla, protože Jill Abottová nedorazila na noční směnu v klubu Palermo, kde pracovala na brigádě. Rodiče strávili předchozí večer a noc u známých na rekreační chatě mimo město. Na první pohled dům nejeví žádné známky násilného či cizího vniknutí. Dům je opatřen kamerovým bezpečnostním systémem a citlivým poplašným zařízením, takže násilné vniknutí do obydlí bez povšimnutí sousedů se jeví jako velmi nepravděpodobné. S bezpečnostními okny je možné manipulovat pouze zevnitř obydlí a na žádném okně nebyly nalezeny žádné známky venkovního vstupu nebo manipulace. Bezpečnostní zámek na vchodových dveřích nebyl poškozený. Dům žádný jiný vchod než hlavní nemá (viz přesný plánek obydlí dodaný Det. Ericem Delkem, který je součástí tohoto spisu). Vnitřní prostory obydlí nejevily známky vniknutí cizí osoby. Do domu by pravděpodobně mohla vstoupit pouze osoba, která dovnitř byla vpuštěna, a tím pádem znala obydlí i oběť.
Dle množství zde nalezené krve a veškerých souvisejících okolností, se bezpochyby jedná o primární místo činu.

Identifikace vlastního činu a oběti
Tělo bylo nalezeno ve druhé posmrtné fázi, v sedící poloze na sedačce v obývacím pokoji obydlí. Hlava oběti byla zakloněna směrem dozadu, ruce volně svěšené podél těla. Podle prvotního ohledání koronera bylo příčinou smrti střelné zranění do hlavy z velmi krátké vzdálenosti. Ke střelnému zranění došlo z pohledu oběti na pravé straně hlavy, kulka proletěla pravým spánkem a vyletěla ve stejné výšce hlavy vedle levého ucha. Dle rozptylu a polohy rány nemůžeme vyloučit možnost, že spoušť stiskla vlastní ruka oběti, stejně pravděpodobně se však jeví i skutečnost, že zbraň k hlavě oběti přiložil někdo cizí. Podle rozsahu zranění by se mohlo jednat o zbraň s prodlouženou hlavní, která má větší rozptyl. Zbytky tkáně v důsledku poranění byly zajištěny v nejbližším okolí těla, po sedací soupravě a za ní směrem, kterým letěla kulka. Oběť na první pohled nejevila žádné stopy po zranění, které by mohlo být způsobeno v důsledku obrany před nevítaným násilníkem, který by na oběť zaútočil. Pod sedací soupravou byla nalezena zbraň, pravděpodobně odpovídající typu zbraně, která mohla oběti způsobit smrtelné zranění. Tuto zbraň identifikoval otec oběti jako svou vlastní, opatřenou z bezpečnostních důvodů, aby s její pomocí mohl ochránit rodinu. Ze stejného důvodu byl na dům nainstalován komplexní bezpečnostní systém. Zda je George Abott skutečně majitelem této zbraně a zda se skutečně jedná o zbraň, která oběti způsobila smrt, bude předmětem následujícího zkoumání. Pod oknem na levé straně místnosti (z pohledu oběti), byla nalezena kulka, která by mohla odpovídat nalezené zbrani i typu zranění oběti.

Okolí místa činu a časové okolnosti
V okolí obydlí Abottových byla vyslechnuta většina obyvatel přilehlých domů jako případných svědků. Manželé Heather a Rus Coleovi budou vyslechnuti později, protože se v dané chvíli nenacházeli doma. Avšak všech 12 ostatních osob, které by mohly případně figurovat jako případní svědci, nezaznamenalo běhěm doby, kdy mělo k činu dojít, žádný podezřelý zvuk spuštěného alarmu, hádky nebo křiku. Nikdo z dotázaných nezaznamenal, že by v okolí obydlí rezidence Abottových registroval nějakou podezřelou osobu nebo jiný podezřelý pohyb. Důvodem, proč nikdo ze sousedů nezaslechl výstřel by mohla být skutečnost, že podezřelá zbraň má dlouhou hlaveň, která napůl funguje jako tlumič, takže hlasitost výstřelu byla velmi utlumená. Navíc se událost odehrála v pozdních nočních hodinách, kdy většina obyvatel okolních rezidencí již spala.

Zajištěné předměty
- Tělo oběti bylo převezeno do márnice k soudní pitvě.
- Na místě činu pod sedací soupravou byla zajištěna střelná zbraň typu glock s prodlouženou hlavní jevící se jako pravděpodobná vražedná zbraň (viz záznam o nálezu důkazu dodaný Det. Timothy Speedlem)
- Na místě činu pod levým oknem byla zajištěna kulka pravděpodobně odpovídající nalezené zbrani (viz záznam o nálezu důkazu dodaný Det. Calleigh Duquesneovou)
- Na bezpečnostních oknech z vnitřní strany byly zajištěny tři série otisků prstů a dlaní, celkem se jedná o 15 otisků, pravděpodobně připadajíc členům rodiny Abottových (viz záznam o nálezu důkazu dodaný Det. Ericem Delkem). Z venkovní strany oken nebyly nalezeny žádné otisky ani stopy.
- Z bezpečnostních kamer byly odebrány záznamy posledních 24 hodin pro bližší přezkoumání situace a upřesnění časové osy činu (viz záznam o zajištění důkazu dodaný Det. Timothy Speedlem).
- Z pokoje oběti byl zajištěn její osobní počítač a mobilní telefon, kvůli případné elektronické korespondenci nebo jiným záznamům, které by pomohly s objasněním motivu tohoto činu (viz záznam o zajištění důkazů dodaný Det. Timothy Speedlem).
- Od ošetřujícího lékaře Jill Abottové byla zajištěna lékařská zpráva obsahující informaci, že oběť se během posledních deseti let dvakrát pokusila o sebevraždu. Podle této zprávy také několikrát navštívila psychologa, který její osobnost vyhodnotil jako silně introvertní a nestabilní, s velkým sklonem k depresím a psychickým poruchám (viz záznam o zajištění lékařské zprávy dodaný Det. Jeanette Croftovou).

Shrnutí a následný postup
Čeká se na výstup Dr. Woodsové, která provádí kompletní pitvu kvůli přesné identifikaci příčiny smrti a skrytým zraněním, která během prvotního ohledání oběti nemusela být odhalena.
Další postup bude zahájen na základě fakt zjištěných během analýzy důkazů, a na základě informací obsažených v kompletní pitevní zprávě.
Na základě informací získaných z okolí oběti a jejího soukromého lékaře, Jill Abottová byla velmi citlivá, uzavřená a introvertní osobnost s křehkou psychikou a sklony k depresivním poruchám. Lékař oběti potvrdil, že v minulosti se dvakrát pokusila o sebevraždu.
Vyšetřování v současné chvíli poukazuje na možnost, že oběť mohla spáchat sebevraždu. Avšak dokud neproběhne kompletní analýza důkazů zajištěných v obydlí Abottových, není vyloučeno ani cizí zavinění. Motiv sebevraždy nebo násilného činu zabití je zatím předmětem spekulací, z prvotního ohledání místa činu a okolností kolem oběti zatím nejsou známy podezřelé důvody, proč by k takovému činu mělo dojít.

Fotografie místa činu a míst nálezu důkazů jsou součástí tohoto spisu.

Čas sepsání hlášení o dosavadním postupu: 13:48 odp.

Když jsem se náhodou ohlédla směrem k faxu, který jsme měli i s několika dalšími policisty společný, všimla jsem si, že vypadá úplně stejně, jako ve chvíli, kdy jsem dopoledne opouštěla kancelář kvůli výjezdu k vraždě Jill Abottové. Papír byl povytažený a v zadní části přístroje poblikávala červená kontrolka, které jsem před několika hodinami nevěnovala pozornost.
Nedalo mi to. Přišla jsem k němu a zvolila jedinou možnost, která mě napadla - natvrdo jsem ho vypla a hned na to zase zapla. Jakmile se věc vzpamatovala, kontrolka přestala blikat. Papír se začal pomalu plazit ven. Centimetr po centimetru se začaly objevovat znaky, které dávaly dohromady řádky. Řádky tvořily věty. A jedna po druhé začaly pomalu odhalovat Povolení pro MDPD.
Povolení k výslechu svědkyně jménem Jill Abottová, věk 22 let, bydlištěm Career De Navarra 28.
Jakmile dokument vylezl z přístroje celý, suše jsem ho odtrhla a sesunula se do židle.
Poslali to před šesti hodinami. Zhruba hodinu předtím, než jsme dostali hlášení o nalezeném těle na Career De Navarra. Jenže díky tomu zaseklému krámu to vylezlo až teď.
Ne, že bych si myslela, že kdybych si toho blikajícího světýlka všimla včas, tak jsem mohla zabránit Jillině smrti, protože bych se pro ni kvůli výslechu rozjela. Tou dobou už stejně byla mrtvá. Ale alespoň jsem její tělo mohla najít já. A ušetřit tak její rodiče od pohledu, který je bude provázet do konce jejich utrápeného života.
Zírala jsem na dokument asi pět minut a rozmýšlela se, jestli se mám rozbrečet, rozmlátit fax nebo bezvýznamný papír skartovat, protože teď už neměl vůbec žádnou cenu. Ale nakonec jsem ho prostě jenom založila do spisu s Jillyným jménem.

Sejmout otisky ze zbraně nebylo jednoduché. Ovšem pro zkušeného kriminalistu, jako byl detektiv Speedle, to sice mohlo být obtížné, ale ne nemožné. Zatímco se snažil z polohy otisků zjistit, které překrývají ostatní a tudíž by identifikovaly osobu, která držela zbraň jako poslední, výrobní číslo zbraně typu glock prohnal počítačem, aby si potvrdil informaci, že pistole je registrovaná na jméno George Abott.
Netrvalo dlouho a výsledek o sobě dal znát hlasitým zapípáním. George mluvil pravdu. To posunulo verzi o sebevraždě zase o krůček blíž skutečnosti. Kdyby Jill někdo zavraždil, silně pochyboval o tom, že by si dal tu práci a prohledával dům, aby ji mohl zastřelit Georgovou zbraní, místo toho, aby si donesl svojí, kterou by zase odnesl s sebou.
Když se mu podařilo extrahovat otisk, udělal záznam o analýze a přeposlal ho Jeanette, která byla pověřena vyšetřováním případu. Zbraň označil, zaevidoval a vložil ji do sáčku na důkazy, aby ji mohl předat Calleigh.
Jeho zlatovlasá kolegyně měla oči přilepené k mikroskopu, byla oblečená do bílého laboratorního pláště a rukama v rukavicích si dělala stranou poznámky. Rozzářila se, jakmile uslyšela Timovo hlas. Znamenalo to, že už byl hotov s prohlídkou zbraně a ona si mohla jít zastřílet. Byla to její velmi oblíbená činnost.
"Neseš mi ten glock, doufám?" řekla, aniž by zvedla hlavu od mikroskopu.
"Nebudu tě dál napínat. Tady ho máš. Je opravdu registrovaný na jméno George Abott. Co jsi zjistila o té kulce?"
"Je široká a vršek není stlačený, jak bývá typické pro obvyklou ráži, ale roztržený. To znamená, že během výstřelu došlo k většímu rozptylu střelného prachu. Proto ten průstřel nebyl tak úplně čistý a jednoznačný."
"Munice se širokým rozptylem? Myslel jsem, že takové používají mafiáni, když si vyřizují účty." nadhodil odlehčeně Tim.
Teprve teď Calleigh vzhlédla. "Zas tak hrozné to není. Ale máš pravdu, tyhle náboje se celkem běžně používají u zbraní, které si lidé pořizují pro ochranu. Jako by jí ke spánku někdo přiložil malou brokovnici. Úplně jí to rozmašírovalo hlavu."
Tim si představil, jak si Jill takovou věc přikládá k hlavě a mačká spoušť. Dělala několikrát přijímačky na policejní školu, musela vědět, co s ní taková věc udělá. Nedokázal pochopit, co ji k takovému činu mohlo vést.
Když viděla Calleigh výraz v Timově tváři, raději nečekala, až jí důkaz podá a vzala si ho od něj sama. "Porovnám samozřejmě vzorek s pistolí, ale myslím, že je ti jasné, že ti řeknu, že odpovídá."
"Když jsme ji vyslýchali, byl jsem to já, kdo jí nasadil želízka a musela strávit několik hodin v cele předběžného zadržení."
Calleigh mu věnovala soucitný výraz. "Přece jsi ji tam nezavřel proto, že bys chtěl. Neříkala pravdu a podle její výpovědi neposkytla Enriqueovi první pomoc ani nezavolala záchranku, takže obvinění z nedbalosti bylo na místě."
Speedle přikývl. "Jo, já vím."
"Time, víš moc dobře, že v případě sebevraždy lze zkoumat jen modus operandi. Těžko budeš hledat motiv, protože oběť je zároveň jediným svědkem a zároveň pachatelem. U takových lidí jen těžko přijdeš na to, který z mnoha důvodů je k tomu nakonec dohnal."
"Dej mi vědět, hned jak budeš mít výsledky."
"Spolehni se."
Calleigh začala rozlepovat sáček a pomalu z něj vytáhla zbraň. Prohlédla si ji ze všech stran, pak položila obě ruce na hlaveň a jediným naučeným pohybem ji rozebrala.
Pak si všimla, že u ní Tim pořád stojí.
"Time, co je? Už tu práci chvíli děláš. Není to první sebevražda, se kterou se setkáváme."
Speedle nervózně přešlápl, na chvíli se zabodl pohledem do protější zdi, a pak se vrátil zpět ke Calleigh. "Kdyby ti někdo řekl, že se nechce vázat jenom proto, že se bojí, aby ti neublížil, byla bys na něj naštvaná?"
Calleigh do Tima zapíchla tázavý pohled. Ale byla chápavá a na rozdíl od Erica, který by se začal smát a dolovat informace o tom, kdo Speedlovi tentokrát zamotal hlavu, ona jen krátce zapřemýšlela, aby mohla kamarádovi poskytnout přátelskou radu.
"Víš, asi by ses měl zajímat o to, proč by se měla bát, že tě zklame. Buď bych si myslela, že se chce vymluvit, anebo že jí na tobě záleží tolik, že radši nebude riskovat, aby o tebe mohla přijít. Spíš to bude v tom, že má něco za sebou. Vztahy, ve kterých byla zklamaná, nebo ona zklamala někoho jiného. Špatné zkušenosti. Nemusí to hned být nezájem. Každopádně určitě bude nejlepší to s ní probrat."
Speedle se zamyšleně díval na desku stolu a přikývl.
"Nejsem žádný psycholog ani poradce, ale co se tohohle týče, vždy jsem se snažila uvést ve vztahu věci na pravou míru. Když si to všechno vyříkáš, tak se ti nestane, že nebudeš vědět, na čem jsi."
"Tak díky, jsi hodná. Já... ptám se jen tak."
Calleigh se usmála. "No jasně."
Speedle se otočil a měl se k odchodu.
"Dám vědět, jakmile ty vzorky srovnám."

Druhou várku důkazů měl připravenou pro Erica, který měl na starosti otisky prstů. Rozhodl se, že na téma, které probíral s Calleigh, raději už řeč nezavede. Ne, že by Eric nebyl kamarád, ale zpravidla neměl tolik pochopení a rozhodně by se to neobešlo bez posměšků nebo výčitek o tom, že není schopný udělat první krok nebo se - když jde o ženské - chovat jako chlap.
"Máš něco zajímavého?"
Eric seděl u počítače a ťukal do něj jeden záznam za druhým. Když Tima zaregistroval, zakroutil hlavou. "Všechny zajištěné otisky patří členům rodiny Abottových. Ještě mi zbývají zanalyzovat asi čtyři, ale myslím, že výsledky budou stejné. Buď to udělal duch, nebo v tom domě opravdu nikdo jiný nebyl."
"Tak tady máš další."
Speedle položil na stůl malou obálku, ve které se nacházela páska s otisky sejmutými ze zbraně. "Zanalyzoval jsem tu pistoli a tyhle otisky překrývaly všechny ostatní, navíc podle polohy odpovídají  tomu, že by ji mohl držet střelec - pravák."
"Nechci vyvozovat předčasné závěry, ale myslím, že si dokážu tipnout, komu budou patřit." odvětil Eric.
"Ještě zbývá prohledat její věci a záznamy z bezpečnostních kamer, ale jo... Taky si to myslím."
Eric vytáhl z obálky pásku a zkontroloval důkaz. "Vypadají dost čerstvě. A jsou dobře viditelné. Víš, že to nerad říkám, ale - odvedl jsi dobrou práci." zavtipkoval Delko. Speedle se však tvářil pořád stejně. Koukal do země, ruku v kapse, na druhé zkontroloval na hodinkách čas.
"Co je? Celý den se jenom mračíš. Usměj se trochu, chlape."
Speedle hodil po Ericovi jeden z těch pohledů: laskavě si hleď svého. Ale Eric byl kamarád. Znal Speedla. A rád ho popichoval. Ne snad proto, že by byl zlomyslný, ale spíš proto, že jeho služebně starší kolega to občas potřeboval. Byl to výborný kriminalista, ale kdoví proč byl často v koncích, jakmile došlo na vztahy a na holky. A protože už se znali nějaký ten rok, Eric takové zádrhely většinou poznal.
"Snad nejde o naši novou kolegyni? Prosímtě vzal jsi ji po té akci v Palermo alespoň na kafe?"
Speedle hodil po Ericovi vražedný pohled. Nechtěl, aby odhalil, že to zkoušel, ale dostal nemilosrdně košem. A druhá výborná věc byla, že se dnes Jeanette Croftová věšela okolo mladého poslíčka.
"Proč bych měl? Nevím, co si myslí. Pět let se tu neukáže, najednou se tu objeví, jako by se nic nestalo a všichni se tady z ní zblázní? To v Palermo bylo čistě profesionální."
Eric jen tak tak spolkl něco ve smyslu: No jasně, vždyť jsem to celý odposlouchával a bylo to opravdu hluboce profesionální. Dobře do Tima viděl. Od té doby co Jeanette před pěti lety odletěla, moc známostí neměl. A pokud ano, tak nikdy dlouho nevydržely. Takhle se tvářil jenom když něco nebylo v pořádku s nějakou holkou.
"Copak si myslíš, že jsem ji na kafe nezval?"
"Neblázni. Vždyť já to na ní vidím, jak se na tebe dívá. Určitě nebylo jednoduchý tu žít pět let, udělat školu a vůbec se neukázat. Je nová v nové práci a všechny nás vidí po strašně moc dlouhé době. Připadá mi to celkem normální, že si potřebuje nejdřív trochu zvyknout. Během týdne vyšetřujeme hned dvě na sebe navazující vraždy, sedí na místě Horatiova bratra a Stetler se po ní vozí. Já sám si dobře pamatuju, jak se mnou můj první případ zamával. Myslím, že toho teď má opravdu dost."
"Koukám, že se vyznáš."
Eric se zasmál.
"Hele, prostě vytrvej, až se to trochu ustálí, uvidíš, že s tebou půjde ráda. A teď se hlavně začni tvářit normálně, nebo s tebou nepůjde nikdo ani do výtahu."
Speedle se pousmál. Ale byl docela rád, že mu zazvonil telefon a tento rozhovor skončí. "Ahoj, Alexx. Dobře, hned jsem tam."
Eric se na kamaráda díval s povytaženým obočím.
"Alexx má hotovou pitvu. Takže ty si tady hraj a já dojdu pro pitevní zprávu."
"Hlavně zvesela!" zvolal Delko. Tim mu cestou ke dveřím věnoval neslušné gesto. Eric se zasmál a strčil Speedlův důkaz pod skener.

Komentáře

  1. No sláva, Tim se rozhoupal alespoň někoho se zeptat a nepřemejšlet o tom zbytečně ze špatnýho úhlu! Teda alespoň částečně...:D Teda já vím, že smát se mu je ošklivý, ale nevydržela jsem se taky nerozesmát, zněl jako roztomilej trouba :D
    Jinak hlášení mi přijde úplně super, určitě by to prošlo jako protokol... s jednou věcí, kterou musím zmínit, protože je tam tolikrát - viz není zkratka, ale sloveso ve druhé osobě, synonymum pro "podívej se", "hleď", takže za něj tečka nepatří! :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Populární příspěvky z tohoto blogu

Probděná noc s pirátem

Zlatý padák: Fakta versus Fikce

Den šestý: Co bylo v plánu a co v plánu naopak nebylo...